Sádrokartón je skvelý materiál. Ľahko sa s ním pracuje, jednoducho sa upravuje, a preto je taký obľúbený. Jeho nevýhodou je ale krehkosť. Kým náraz do panelovej alebo tehlovej steny zanechá len malú jamku, v sádrokartóne zostane diera ako svet. Čo teraz s ňou?

Takáto nehoda je, samozrejme, nepríjemná. Jej náprava však nie je taká náročná, ako by sa mohlo zdať, no isté zručnosti si montáž sádrokartónu predsa len vyžaduje. Nebude treba meniť celý sádrokartónový panel, len nahradíme chýbajúcu časť a zatrieme ju stierkou. Nebojte sa, výsledok bude skvelý. Tak poďme na to.

Budeme potrebovať:

  • kus sádrokartónurovnakej hrúbky ako chýbajúca časť,
  • sádrokartónový tmelvhodný na lepenie,
  • výstužnú pásku alebo samolepiacu sklotextilnú mriežku,
  • drevenú dosku, ktorá bude slúžiť akopevný podklad (hrubá aspoň 2 cm),
  • aku vŕtačku/skrutkovač + skrutky do dreva,
  • ochranné pomôcky (rukavice, okuliare, …),
  • pásmo na meranie (meter),
  • pílku na sadrokartón,
  • nôž,
  • jemný brúsny papier (K 100).

 

6 krokov pri oprave sádrokartónu:

1. Úprava otvoru

Vzniknutý otvor si najskôrupravíme tak, aby sa nám dobre rekonštruoval. Pílkou ho zväčšíme a vyrežeme okolo diery štvorec alebo obdĺžnik. Okraje zabrúsime.

2. Ukotvenie opory pre záplatu

Tento krok vyžaduje zručné ruky. Vezmeme si drevenú dosku, ktorá bude slúžiť ako podklad. Mala by byť vyššia alebo širšia, než vyrezaný otvor. Ideálne o 5 cm na každej strane. Vložíme ju do otvoru a skrutkami do dreva prichytíme k stene (viď. obrázok). Dbáme na to, aby hlavičky skrutiek boli zapustené do steny. Skontrolujeme, či je podpora pevne uchytená.

3. Vytvorenie záplaty

Upravený otvor si zmeriame. Z kusa sádrokartónu vyrežeme záplatu, ktorá sa nám tam akurát zmestí. Nemala by byť omnoho menšia, maximálne o 5 mm na šírku a 5 mm na výšku. V opačnom prípade bude príliš veľa tmelu padať do otvoru. Jednoducho, čím presnejšie, tým lepšie.

4. Vloženie a uchytenie záplaty

Vyskúšame, či záplatadobre sadne do otvoru. Pokiaľ je ten malý kúsok o trochu tenší než stena, nevadí, len použijeme viac tmelu pri zakrývaní. Záplatu uchyťte jednou alebo dvoma skrutkami k podpornej doske. Počet už záleží od veľkosti otvoru.

5. Prekrytie záplaty sieťkou

Uistíme sa, že záplata dobre sedí, že ani nevyčnieva, ani nie je príliš hlboko. Prekryjeme celý otvor sklotextilnou mriežkou. Ideálna je samolepiaca. Ak ale máte len obyčajnú, potrite celú oblasť vrátane okrajov tenkou vrstvou tmelua sieťku naň prilepte. Mala by prekrývať okraje o pár centimetrov, ideálne aj hlavičky skrutiek. Zabráni to neskoršiemu praskaniu materiáluv mieste opravy.

6. Nanášanie tmelu a finálne úpravy

Podľa návodu na obale si zarobíme malé množstvo finálneho tmelu na sádrokartón. Nanesieme ho v rovnomernej vrstve na celú oblasť tak, aby kompletne prekryl okrajea sieťku. Použite špachtľu alebo stierku a nebojte sa, ak povrch nebude dokonale hladký a rovnomerný. Po zaschnutí nerovnosti vyhladímejemným brúsnym papierom. Posledným krokom je už len maľovanie steny farbou a diera je fuč.

 

Opravu diery v sádrokartóne je svojpomocne možné vykonať len do istého rozmeru. Ak sa prihodí väčšia nehoda a otvor je skutočne veľký (desiatky centimetrov), sú nutné rozsiahlejšie opravy, a tie už vyžadujú prácu odborníkov.